“Zeg gewoon wat ik moet doen”

Het runnen van een eigen bedrijf (in elke branche) is een intellectuele sport. Het is een spel van denken.

Hoe beter je leert te denken, hoe beter je wordt in het maken van krachtige en impactvolle beslissen. Impactvolle beslissingen maken kan iedereen, maar wij hebben over impact die jij ook écht wil maken 🙂

Ook is het zo dat hoe krachtiger je beslissingen zijn, hoe krachtiger de resultaten zijn!

Daarom is de grote vraag: hoe leer je beter te denken?

Dat is een beetje hetzelfde als fitness en sport. Je moet (veel) tijd stoppen in oefening, trainen, documenteren wat je doet en jezelf uitdagen om te blijven groeien. Wanneer je dit allemaal goed doet… zal je leren hoe je jezelf en de mensen om je heen kan laten groeien in de juiste richting én dit ook blijven doen.

Hier zien we teveel mensen dit verknallen.

Er lopen veel teveel slimme volwassenen rond alsof het nog pubers zijn. Zij vragen of wachten net zo lang tot iemand zegt wat ze moeten doen. Sommigen komen zelfs pas in actie wanneer iets van hen geëist wordt!

Daar is overigens niets mis mee wanneer je net voor jezelf begint of wanneer je iets voor de 1e gaat doen. Sterker nog: dit is juist de manier waarop dit zou moeten. Allereerst vraag je iemand wat je moet doen, je luistert, kijkt eventueel naar het voorbeeld en daarna ga je het gewoon doen!

Echter zorgt er dit wel voor dat je maar tot beperkte hoogte komt.

Je zal verder dan deze aanpak moeten groeien om de mentale spier te trainen die ervoor gaat zorgen dat je succesvol onderneemt op lange termijn.

Bij LIJFSTIJL Coaches is onze missie om ondernemers in de fitness- en gezondheidsbranche te ondersteunen en helpen met groeien.

Dit doen wij door deze ondernemers te steunen in het nemen van eigen zelfwerkzaamheid, autoriteit en verantwoordelijkheid. Dit allemaal voor het uitvoeren van dagelijkse processen en werkzaamheden binnen hun eigen werkterrein. Een mooie Engelse vertaling hierin is ook wel empowerment (helaas kent dit geen mooie Nederlandse vertaling).

Om jezelf te kunnen blijven ontwikkelen maken wij gebruik van een ‘Empowerment Progression Framework’. Dit framework bestaat uit 4 fases:

FASE 1: Ik zeg het jou In het begin, wanneer je net voor jezelf begint, is dit de fase waarin je de meeste tijd zal doorbrengen. Dit bevelen we zelfs aan voor de beste resultaten!

Waarom? Omdat je in deze fase nog niet heel veel weet. Daarom ga je veel dingen doen op de manier waarop je dit al weet. Je kan hierdoor alleen maar dingen doen die binnen jouw (kennis)gebied liggen.

Dit is ook de reden waarom zoveel ‘geweldige ideeën’ nooit van de grond komen. Vaak probeer je het wiel van je businessmodel opnieuw uit te vinden en krijgt dit niet op de juiste manier neergezet of afgemaakt. Vervolgens wordt dit ‘geweldige idee’ dan ook niet of maar half gelanceerd. En uiteindelijk komt hierdoor dan ook geen omzet binnen en geeft men het op.

Maak deze fout niet. Wanneer je net voor jezelf bent begonnen is het ontzettend slim iemand anders te vragen wat te doen. Volg bewezen stappen/concepten die zorgen voor resultaten en doe dan het meest belangrijke: ga deze ook uitvoeren.

FASE 2: We bespreken, maar ik beslis Wanneer je een stabiele maandelijkse omzet hebt gerealiseerd wat jij ook tevreden mee bent, is het tijd om door te groeien naar fase 2.

In deze fase weet je al zoveel dat het je een gevaar voor jezelf bent. Dat betekend dat je een beetje weet van een bepaald onderwerp, maar je hebt nog geen zicht om het complete plaatje. Hierdoor moet je voorkomen dat je jouw ego laat zorgen voor grote problemen.

Je moet ervoor zorgen dat je goed nadenkt, maar nog wel leunt op het advies van experts en adviseurs wanneer het gaat over het maken van grote en cruciale beslissingen. Experts en adviseurs zullen ervoor zorgen dat je uit de problemen blijft en helpen je met het maken van (dure) fouten.

FASE 3: We bespreken, maar jij beslist – In deze fase begin je jezelf te gedragen als een ware ondernemer. Je hebt de eigenschappen ontwikkeld die hiervoor nodig zijn en je hebt geleerd hoe je strategisch denkt om goede besluiten voor je bedrijf te nemen.

Wanneer je deze fase goed aanpakt zoek je nog steeds de ondersteuning van experts en mentoren die jou ondersteunen op deze reis. Zij zullen je helpen inzien wat je nog mist en helpen je met het afwegen van factoren waarmee je rekening moet houden op het moment dat een groot besluit moet worden gemaakt.

Daarna is het aan jou. Jij moet de knoop doorhakken. Want uiteindelijk ben jij verantwoordelijk voor het resultaat (goed of slecht).

Laten we het nu ook alvast zeggen: je gaat een aantal slechte beslissingen nemen. Deze gaan pijn doen. Maar daarmee komt wel de mogelijkheid om te leren, groeien en verbeteren. Zo ontwikkel je wijsheid en dat is iets wat je moet verdienen.

Pak daarom iedere kans hiervoor aan wanneer deze zich voordoet. Dit zal ervoor zorgen dat je kan groeien naar de laatste fase.

FASE 4: Jij beslist – In deze laatste fase weet jij het. En je weet dat je het weet. Hierdoor hoef je niet meer over de ‘kleine dingen’ te praten. Je bent gewoon aan het doen. Dit is het doel.

Toch is er wel iets wat je moet begrijpen… Wanneer je leert en groeit, zal je jezelf in verschillende fases bevinden binnen heel veel verschillende onderwerpen.

Een voorbeeld. Waarschijnlijk voel jij je 100% vertrouwt in het maken van trainingsschema’s voor je klanten… maar wanneer we het gaan hebben over branding, of SEO of leads genereren zie je jezelf weer in fase 1. Na verloop van tijd ontwikkel je nieuwe vaardigheden, ervaring en vertrouwen op dit vlak en zie je jezelf ook op dit vlak in fase 4.

Zie je hoe dit werkt? Hier is het punt dat we willen maken:

Blijf jezelf uitdagen een fase hoger te komen.

Investeer tijd in strategisch denken.
Ontwikkel je skills en vaardigheden om beter (bedrijfs-)besluiten te nemen.
Kom in actie.

Ondernemen is een intellectuele sport. Succes op lange termijn vereist dat je bezig blijft met het ‘Empowement Progression Framework’. Probeer hierin telkens stappen te maken binnen iedere taak die je doet en je zal je mentale spier trainen om dit spelletje te winnen.

Heel veel succes!